vakantie in Dubaivliegen naar Dubai overnachten attracties en bezienswaardigheden vervoer in Dubai Dubai met kinderen  

het weer stranden winkelen eten en drinkenpraktische infolinks  

 
Vervoer in Dubai

Eenmaal in Dubai aangekomen zul je je moeten gaan verplaatsen. Je moet in ieder geval van en naar de luchthaven reizen. Om in Dubai het nodige te zien en te doen is vervoer ook noodzakelijk. Sommige vormen van vervoer in Dubai doe je meer voor de fun dan uit praktische overwegingen.

Op deze pagina lees je alles over alle mogelijke middelen van vervoer in Dubai.

Taxi
De taxi is een uitstekend en goedkoop vervoermiddel in Dubai. Er rijden in Dubai meer dan tienduizend taxi’s rond. Deze zijn te herkennen aan het crèmekleurige uiterlijk met een gekleurd dak (o.a. rood, groen, blauw, geel). Er rijden ook aantal taxi’s rond met een roze dak. Dit zijn vrouwentaxi’s. Ze worden bestuurd door een vrouw en nemen alleen maar vrouwen mee. Je kunt deze vrouwentaxi’s speciaal bestellen.

Taxi’s zijn goedkoop. Het starttarief is AED. 3,00. In de nacht (22-6 uur) is dit AED. 3,50. Voor een rit vanaf de luchthaven met de taxi geldt een speciaal starttarief van AED. 20,00. De kilometerprijs is vervolgend AED. 1,60. Taxi’s kun je op straat aanhouden, maar ook telefonisch (laten) bestellen.

Taxi reserveren? Bel o.a. de Dubai Taxi Corporation via +971 4 208 08 08.

Hoteltaxi
De betere hotels in Dubai hebben vaak hun eigen taxi’s. Deze zogenaamde limousinetaxi’s zijn niet als taxi herkenbaar, zijn vaak luxueuzere auto’s en rijden exclusief voor de hotels. De chauffeur spreekt vrijwel zonder uitzondering goed tot uitstekend Engels. De hoteltaxi’s zijn over het algemeen wel duurder dan de normale taxi’s. Je betaalt ongeveer 50% meer. Er wordt op basis van ritprijs gereden i.p.v. op de taximeter.

Abra
De Creek oversteken kan als voetganger met een abra. Deze houten bootjes zijn voorzien van zitbanken en kunnen ongeveer twintig personen tegelijkertijd vervoeren. Ze varen tussen Deira en Bur Dubai. De oversteek kost je slechts 1 AED (ongeveer 20 eurocent) per persoon. Het is niet alleen een handige manier om de Creek over te steken, het is ook een leuke manier om Dubai vanaf de Creek te bekijken. De oversteek met zo'n prachtige traditionele watertaxi duurt ongeveer vijf minuten.

Fietsen in Dubai
Dubai is niet direct een bestemming waarbij je aan fietsen denkt. Vooral de immense hitte in de zomer is een reden om niet te fietsen. Echter heeft men ook in Dubai nu door dat fietsen in de koelere maanden een uitstekende manier van vervoer en ontspanning is. Het is aan te bevelen alleen op de speciaal daarvoor aangelegde fietspaden te fietsen. In Dubai is het verplicht om met veiligheidsvestjes en helmen te fietsen.

Als toerist kun je fietsen huren via de automatische verhuurpunten die je onder andere in Downtown Dubai, op Palm Jumeirah en in Dubai Marina ziet. Je moet je dan eerst via deze site registeren, waarna je fietsen kunt huren voor periodes variërend van 30 minuten tot 24 uur.

De meeste fietspaden liggen momenteel in en rondom toeristische gebieden. Zo ligt er bijvoorbeeld een fietspad met een lengte van maar liefst 23 kilometer langs Jumeirah Road. In de toekomst zal het aantal fietspaden verder uitgebreid worden.

Meer informatie over vervoer in Dubai
Meer informatie over vervoer en reizen in Dubai bekijken? Bezoek dan één van de volgende sites/pagina's:
Dubaitips.nl - Big Bus Dubai
Dubai voor beginners - vervoer in Dubai
RTA - openbaar vervoer in Dubai

 

Auto huren in Dubai
Zoals op zoveel vakantiebestemmingen kun je in Dubai een auto huren. Je hebt dan volledige bewegingsvrijheid, want je bent immers niet afhankelijk van openbaar vervoer of taxi’s. Als je voor de eerste keer naar Dubai reist dan is een navigatiesysteem aan te raden. Je kunt je eigen TomTom meenemen indien je daar Dubai of Emiraten kaarten op hebt staan. Je kunt er ook eentje huren bij de autoverhuurder. Vaak is dit wel onder voorbehoud van beschikbaarheid.

In Dubai kun je kiezen uit verschillende nationale en internationale autoverhuurders. Grote verhuurders zoals Hertz, Avis, National, Europcar, Sixt en Budget zijn hier vertegenwoordigd. Vooraf reserveren is vaak goedkoper dan ter plaatse een auto huren. Je kunt dat via de officiële websites van de verhuurbedrijven doen of via tussenpersonen zoals Easyterra, Sunny Cars of Holiday Cars. Let goed op de verhuurvoorwaarden en welke verzekering inbegrepen is. Meestal is het huren via een tussenpersoon goedkoper, maar niet altijd.

De huurprijzen in Dubai liggen relatief laag. Zeker als je een full-size auto wilt huren zoals een Toyota Camry, een Honda Accord of Ford Mondeo dan ben je niet zoveel meer kwijt dan een kleineren auto. Ga je voor een premium merk zoals BMW, Audi of Mercedes dan loopt de prijs snel op. Hetzelfde geldt voor grotere SUV’s zoals de Toyota Landcruiser.

Bij de verhuurprijs zitten een drietal zaken niet inbegrepen: de airport fee (30 Dhs), tolgeld (Salik) en eventuele boetes die je tijdens de huurperiode krijgt. Bij de meeste verzekeringen geldt een eigen risico. Deze bedraagt enkele honderden tot soms wel duizenden dirhams. Weeg zelf goed af of je het eigen risico af wilt kopen of niet. Bij een laag eigen risico is het niet altijd de moeite waard om dit te doen.

4WD
Wie een vierwielaangedreven SUV huurt en denkt daarmee eens lekker in de woestijn te gaan scheuren die heeft pech. De verhuurcondities bij de meeste verhuurders melden expliciet dat offroad autorijden niet toegestaan is. Er gelden in dat geval hoge kosten bij overtreding van deze regel.

Salik
Dubai heeft een tolsysteem voor de autosnelwegen. Dit systeem heet Salik en is een volledig geautomatiseerd elektronisch tolsysteem. Op het moment dat je onder een tolpoort doorrijdt (dit is duidelijk herkenbaar) wordt je auto via de zogenaamde ‘Salik tag’ op de voorruit geregistreerd. De tol van AED 4,00 (ongeveer 80 eurocent) wordt door de verhuurder doorberekend via de creditcard die je bij het huren van de auto gebruikt hebt.

Autorijden in Dubai
Wie defensief rijdt die zal in Dubai prima auto kunnen rijden. Het venijn in het verkeer in Dubai zit hem in plotselinge opstoppingen, omleidingen en het ineens moeten veranderen van rijbaan. Daar komt nog eens bij dat men zowel links als rechts inhaalt en dat dit soms met flinke snelheidsverschillen gebeurt. De sportauto’s die in Dubai rondrijden worden ook gebruikt om op de snelwegen soms aanzienlijk hard door te scheuren.

De verkeersregels zijn vergelijkbaar met die in Europa. Houd er rekening mee dat je absoluut geen alcohol gedronken mag hebben als je achter het stuur kruipt. Ook niet handsfree bellen is niet toegestaan in Dubai en het gebruik van autogordels is verplicht.

Afstanden en tijden
Mensen vergissen zich weleens in de afstanden en reistijden in Dubai. Van noord naar zuid meet Dubai meer dan veertig kilometer en ook in de breedte neemt de grootte van Dubai alleen maar toe. De combinatie van afstand en soms flinke drukte zorgt ervoor dat de reistijden soms flink op kunnen lopen.

Hieronder hebben we de afstanden en gemiddelde reistijden vermeld vanaf Dubai International Airport, die gelden indien er geen vertragingen zijn.

Van Dubai International Airport naar:
Deira 5 kilometer - 10-15 minuten
Bur Dubai 8 kilometer - 15 minuten
Dubai Mall 15 kilometer - 15 minuten
Atlantis The Palm 37 kilometer - 30-35 minuten Madinat Jumeirah 26 kilometer - 25 minuten
Mall of the Emirates 26 kilometer - 20-25 minuten
Dubai Marina 35 kilometer - 25 minuten
Ibn Battuta Mall 40 kilometer - 30 minuten
Jebel Ali Free Zone 50 kilometer - 35-40 minuten

Parkeren
Het vinden van parkeerplek wordt steeds lastiger in Dubai. Bij de meeste winkekcentra zijn er parkeergarages, waar je vaak gratis kunt parkeren. Soms hoef je pas te betalen na de eerste vier uur dat je geparkeerd staat. Hotels werken vrijwel allemaal met valet-parking, waarbij het personeel je auto parkeert en weer haalt. Dit geldt ook voor veel restaurants.

Bij de meeste losse parkeerplaatsen op straat moet je betalen om te parkeren. Zorg ervoor dat je voldoende muntgeld bij je hebt om het parkeergeld te betalen. Parkeren is gratis op vrijdag (de wekelijkse rustdag) en overdag van 13 tot 16 uur.

Snelheidscontroles
Op steeds meer plekken zie je flitspalen staan. Het aantal snelheidscontroles in Dubai is flink toegenomen en met succes, want je merkt dat er steeds minder vaak te hard gereden wordt. De meeste snelheidscontroles staan langs Sheikh Zayed Road (maximum snelheid 100 kilometer per uur en ten zuiden van Dubai Marina 120 km/u), langs Jumeirah Road en Al Suhouf Road.

 

Benzineprijzen
Tanken is in Dubai nog leuk. Waar je je in Europa al jarenlang scheel betaalt voor benzine en diesel daar wordt de brandstof in Dubai nog tegen prijzen verkocht waar je om kunt lachen. Een liter benzine kost je, afhankelijk van de olieprijs en wisselkoers, tussen de 32 en 42 eurocent. Dat betekent dat je de tank van je huurauto in de meeste gevallen voor twee tientjes helemaal volgooit.

Dubai Metro
Sinds september 2009 heeft Dubai haar eigen metrosysteem. Op dit moment telt de Dubai Metro twee metrolijnen: de rode lijn en de groene lijn. Voor 2020 moet er een derde lijn bijkomen. Dit is de blauwe lijn die Dubai Marina verbindt met de Dubai Expo 2020 terreinen. De plannen voor een vierde metrolijn zijn voor onbepaalde tijd in de koelkast gezet.

De rode lijn heeft een lengte van 52 kilometer en loopt hoofdzakelijk tussen noord en zuid, parallel aan de Perzische Golf. Deze metrolijn verbindt o.a. Dubai International Airport met belangrijke wijken en hotspots in Dubai zoals het financiële centrum, de Dubai Mall + Burj Khalifa, Mall of the Emirates, Dubai Internet City en Dubai Marina.

De groene lijn is voor de meeste toeristen minder interessant. Deze metrolijn wordt vooral door lokale mensen gebruikt. Het verbindt de oudere wijken zoals Bur Dubai, Deira en Al Qusais met elkaar.

Het kaartjessysteem voor de Dubai Metro is te vergelijken met de Nederlandse OV-chipkaart. Het systeem in Dubai heet NOL. Je hebt zogenaamde NOL-kaarten en NOL-tickets. Voor toeristen de losse NOL-tickets het meest voor de hand liggend. Je koopt deze bij de metrostations via een automaat. Je kunt op deze manier ook een dagpas kopen, die op zowel metro en bus geldig is.

De metrotreinen rijden met een vrij hoge frequentie. Dagelijks wordt er vanaf ongeveer 6 uur 's morgens tot middernacht gereden. Op vrijdag (de rustdag in Dubai, zoals bij ons de zondag) rijden de metro's pas vanaf een uur of 1 's middags.

Dubai Tram
Eind 2014 introduceerde Dubai haar eerste tramnetwerk. De Dubai Tram is een tramlijn die binnen Dubai Marina en Al Sufouh rijdt. Je kunt de NOL-kaarten gebruiken om de ritjes met de tram te maken.

Bus
Dubai heeft een goed busnetwerk. De bussen rijden redelijk stipt en zijn comfortabel. De bussen kennen alleen maar zitplaatsen en zijn uiteraard voorzien van airconditioning. De bushaltes zijn in Dubai zelfs voorzien van airconditioning! Achter gesloten deuren kun je in de verkoeling wachten op de bus.

In totaal zijn er bijna tweehonderd buslijnen die wekelijks ongeveer dertig miljoen passagiers vervoeren. De bussen rijden vrij frequent op alle dagen, behalve vrijdag. Op vrijdag is er sprake van een beperkt schema. Bussen rijden van zaterdag tot en met donderdag van ongeveer 6 tot 23 uur.

Hier kun je een kaart zien met de busroutes. Buskaartjes koop je via het NOL-systeem. Dit is de lokale OV-chipkaart. Voor toeristen zijn er speciale dagpassen te koop. Op www.nol.ae lees je alles over deze elektronische kaartjes.

Toeristische bus
Dubai kent natuurlijk ook een aantal toeristische bussen. Deze bussen rijden langs de vele bezienswaardigheden volgens vaste routes. Door middel van deze bussen kun je binnen een betrekkelijk korte tijd een groot aantal hoogtepunten van Dubai bekijken. Een zeer bekende hop-on-hop-off bus is Big Bus Dubai. Voor deze dubbeldekkerbussen kun je tickets kopen voor 24 of 48 uur, waarbij je binnen die termijnen onbeperkt kunt op- en afstappen. Er worden twee routes verreden: de blauwe route en de rode route. Je hebt ook nog een speciale avondtour, waarbij je niet uit kunt stappen.
Via TicketBar kun je de kaarten voor Big Bus Dubai vooraf met korting kopen.

Een andere tour die je kunt maken in Dubai is de Wonderbus. Dit amfibievoertuig rijdt over land en vaart door het water. Tijdens de tocht krijg je vooral delen van het oude Dubai te zien, dat zich concentreert rondom de Dubai Creek.

Een relatief nieuwe speler op het gebied van bustours is de Boulevard Bus Tour. Deze dubbeldekkerbus die eruit ziet alsof hij van hout gemaakt is rijdt vooral in en rondom Downtown Dubai. Ook deze rondrit werkt volgens het hop-on-hop-off principe, waarbij je op de elf stops onbeperkt mag in- en uitstappen. De Boulevard Bus Tour rijdt dagelijks van 10 uur ‘s morgens tot 10 uur ‘s avonds. De hele route duurt 30 minuten.

Helikopter
Helikopters worden in Dubai vooral ingezet voor tours. Het is een prachtige manier om Dubai vanuit de lucht te zien. Je kun te ook laten vervoeren per helikopter, bijvoorbeeld om vanaf de luchthaven naar je hotel of een zakenmeeting te vliegen. Chartervluchten regel je onder andere bij Heli Dubai.

 

© Silver Media - deze site gebruikt cookies - e-mail: allesovervakanties@gmail.com