vakantie in Dubaivliegen naar Dubai overnachten attracties en bezienswaardigheden vervoer in Dubai Dubai met kinderen  

het weer stranden winkelen eten en drinkenpraktische infolinks  

 
Eten en drinken in Dubai

Dubai is een bestemming waar je de keuze hebt uit een enorm culinair aanbod. De religieuze beperkingen op het gebied van eten en drinken zijn slechts beperkt merkbaar. Wie Bourgondisch ingesteld is die kan in Dubai heerlijk eten en drinken.

Op deze pagina lees je alles over eten en drinken in Dubai.

Prijsniveau
De prijzen voor eten en drinken liggen in Dubai redelijk gunstig. Zeker als je de prijzen gaat vergelijken met populaire luxe vakantiebestemmingen dan steekt Dubai er gunstig bij af. Wie bijvoorbeeld denkt dat alcohol in Dubai duur is, die moet de prijzen eens op vergelijkbaar niveau gaan vergelijken. In Dubai betaal je dan voor een biertje, mixdrankje of glas wijn echt niet meer dan in bijvoorbeeld Miami, New York, Ibiza of Singapore.

Voor het eten geldt zelfs dat Dubai vrij goedkoop is. Natuurlijk kun je hier in de meest exclusieve restaurants gaan eten en een redelijke rekening betalen. Natuurlijk kun je in de restaurants van de duurdere hotels eten, waar de prijzen ook hoger liggen dan elders. Wie echter een normaal, gemiddeld restaurant bezoekt die zal in de regel minder kwijt zijn dan in Nederland of België. Wat betreft prijs-/kwaliteitverhouding is er bijna geen vakantiebestemming ter wereld waar die zo goed is als in Dubai.

Openingstijden
In Dubai kun je bijna de hele dag door eten. In een aantal hotels kun je daadwerkelijke 24 uur per dag eten, dankzij de 24-uurs roomservice die geboden wordt.

Over het algemeen kent Dubai veel ruimere openingstijden van restaurants dan dat we in Nederland gewend zijn. De meeste restaurants zijn tot middernacht of zelfs daarna nog geopend. Bijvoorbeeld in de Dubai Mall en aan The Walk kun je op donderdag, vrijdag en zaterdag meestal tot 2 uur ‘s nachts terecht.

In Dubai is voor 19 uur aan tafel gaan voor het diner minder gebruikelijk dan bij ons. Op veel plekken kan het wel, maar de echte drukte begint pas na 19 uur of later op gang te komen.

Hygiëne
Buiktyfus, reizigersdiarree, hepatitis.... een kleine greep van de reizigersziektes die je op kunt lopen als je richting Azië trekt. In de praktijk is Dubai een redelijk veilige bestemming, omdat er vrij streng met hygiëneregels omgegaan wordt. Wees echter zoals in ieder vakantieland op je voorzichtig. Als je het niet vertrouwt, eet het dan niet. Was je handen goed voor het eten en gebruik indien mogelijk een desinfecterende gel na een toiletbezoek..

Fastfood
Liefhebbers van de snelle hap kunnen in Dubai op veel verschillende plekken terecht. McDonalds, Burger King, Subway, Pizzahut en KFC zijn voorbeelden van internationale fastfoodketens die je aantreft in Dubai. Er zijn echter ook veel lokale zaken en merken die je als fastfood kunt bestempelen. Je vindt de fastfood restaurants vooral in de foodcourts van winkelcentra en bij tankstations. In vergelijking tot Nederland zijn de fastfoodrestaurants in Dubai gemiddeld tientallen procenten goedkoper.

Pepsi vs. Coca Cola
In Nederland domineert het Amerikaanse merk Coca Cola de frisdrankmarkt. In Dubai is het concurrent Pepsi die vooral in de horeca de overhand heeft. Voor liefhebbers van Coca Cola zal dit even wennen zijn. Het betekent ook dat er vaak 7-Up in plaats van Sprite geschonken wordt en Mirinda in plaats van Fanta.

Meer informatie over eten en drinken in Dubai
Meer informatie over eten en drinken in Dubai bekijken? Bezoek dan één van de volgende sites/pagina's:
Dubaipagina.nl - eten & drinken

 

De Arabische keuken
In Dubai moet je natuurlijk ook een keer kennismaken met de Arabische keuken. ‘De Arabische keuken’ is wel een zeer breed begrip, net als ‘de Aziatische keuken’. Er is sprake van verschillende keukens die grote overeenkomsten hebben met elkaar en afkomstig zijn uit Arabische landen. Volgens velen is de meest populaire variant van de Arabische keuken de Libanese keuken. In Dubai tref je dan ook redelijk veel Libanese restaurants aan, waar je heerlijke Arabische gerechten kunt eten. Ook de Perzische keuken is een mooi voorbeeld van een Arabische keuken.

De Libanese keuken heeft verwantschap met de Balkankeuken, de mediterrane keukens en met keukens uit allerlei omringende landen zoals Turkije, Iran en Armenië. Populaire gerechten zijn hummus, taboulé en allerlei op houtskool gegrilde vleesspiezen. In de Libanese keuken zie je net als bij de Griekse en Cypriotische keuken de mezze als voorgerecht. Dit is een variatie van heerlijke koude en warme hapjes, die in net geval van de Libanese variant uit kan groeien tot een compleet buffet.

Goede restaurants om in Dubai kennis te maken met de Arabische keuken zijn Abd Al Wahab (in Souk al Bahar en Pier 7 bij de Dubai Marina Mall), Levantine (in Atlantis The Palm) en Anar in Souk Madinat.

Uit eten in Dubai
De restaurants in Dubai hebben, ondanks de vele concurrenten, het geluk dat ze over het algemeen druk zijn. Als je uit gaat eten in Dubai dan kun je voor de meest populaire restaurants het beste vooraf reserveren. Je bent er dan zeker van dat je een plekje hebt. Zeker als je buiten wilt zitten (m.u.v. het zomerseizoen) is vooraf reserveren een must.

Als je bij een restaurant aankomt en je hebt geen reservering, dan is het gebruikelijk dat je bij de ingang wacht totdat je een tafel toegewezen krijgt. Zelf naar een lege tafel toelopen is ‘not done’. Sommige restaurants hebben een leeftijdslimiet wat betreft kinderen. Op die manier willen vooral de meer chique restaurants voorkomen dat het eten verstoord wordt door jammerende of rondrennende kinderen.

Houd er verder rekening mee dat vooral de betere restaurants kledingvoorschriften kunnen hebben. Met name ‘smart casual’ is een veelgebruikt kledingvoorschrift. T-shirts zonder kraagje, spijkerbroeken en sportschoenen zijn dan niet geaccepteerd.

Ramadan
Binnen de islam is er een vastenperiode die vrij streng nageleefd wordt in Dubai: de ramadan. Deze periode wordt als feestmaand gezien. Voor moslims betekent dit dat er overdag niet gegeten, gedronken of gerookt mag worden. Toeristen worden hier deels in meegesleurd, want vrijwel ieder restaurant in Dubai is gedurende de dag gesloten in Dubai.

Sommige restaurants en koffiehuizen hangen speciaal doeken op of sluiten de gordijnen zodat toeristen en expats 'stiekem' kunnen eten en drinken. Ook zijn sommige foodcourts van shopping malls (deels) geopend tijdens de ramadan.

Plekken waar je nog wel eten kunt halen (supermarkten en enkele fastfoodrestaurants) bieden geen optie om het daar op te eten. Je zult je moeten 'verschuilen' op je hotelkamer of appartement om overdag te kunnen eten.

De periode waarin de ramadan valt verschuift ieder jaar. De exacte datum is ook nog eens pas zeker op het moment dat men weet hoe de maan staat.

Vrijdag brunches
Typisch Dubai is brunchen op vrijdag, de wekelijks rustdag in de Emiraten. De vrijdag brunches in Dubai zijn erg populair. Op dit soort all-you-can-eat brunches zie je families, stelletjes maar ook zakenrelaties die hun veelal buitenlandse gasten meenemen naar één van de beroemde ‘Friday brunches’. Drank is meestal inbegrepen (alcohol tegen een meerprijs). Populaire vrijdag brunches zijn die in Mina A’Salam, Al Qasr en in Burj Al Arab.

Onze favoriete restaurants
Inmiddels hebben we bij tientallen restaurants in Dubai gegeten. Sommige scoorden een kleine voldoende, sommige restaurants vinden we goed en een deel vinden we uitstekend. Hieronder vermelden we een paar van onze favoriete restaurants in Dubai.
Dit betekent niet dat ieder restaurant culinaire hoogstandjes vertoont. Prijs/kwaliteit en in een aantal gevallen de ligging/sfeer tellen zwaar mee in onze eigen beoordeling.

Onze restaurant-tips:
- Al Hambra: heerlijk Spaans eten in een prachtige setting. Kiezen uit tapas, paella's en specialiteiten van de chef.
- Adb Al Wahab: het Libanese restaurant dat in Souk Madinat gevestigd is biedt naast fantastische Libanese gerechten ook nog eens één van de beste plekken om Burj Khalifa en de fonteinshow te bekijken.

 

Alcohol
Alcohol drinken is in Dubai mogelijk, maar wordt wel beperkt tot hotels en enkele restaurants/clubs buiten de hotels. In supermarkten en winkels kun je geen alcohol kopen. Als je (tijdelijk) in Dubai gaat wonen kun je dat via speciale kanalen wel, als je een speciale ‘alcohol permit’ hebt.

Op het gebied van alcohol kun je in Dubai alles drinken, wat je elders ook kunt drinken. Bier (ook Belgische bieren), wijn, champagne, rum, whisky, cognac, gin, likeuren, cocktails... je kunt het niet bedenken of het is te drinken in Dubai. De betere clubs, bars en hotels halen internationale topbartenders naar Dubai om de beste cocktails te maken. Zo kun je in de Skyview Bar van Burj Al Arab geweldige cocktails drinken zoals Lady Gold, de Camel Colada (jaja... met kamelenmelk), de Ding-a-Ling en wie 1000 euro uit wil trekken voor één cocktail die kan de ‘Diamonds are forever’ bestellen. Deze cocktail op basis van een meer dan honderd jaar oude L’Héraud Grande Champagne 1906 cognac wordt geserveerd in een kristallen Swarovski glas, dat je daarna mee naar huis mag nemen.

De hoeveelheden alcohol die geschonken worden zijn vaak wel afgemeten. Wie een stevige rum-cola wil drinken die bestelt een ‘double’. Vaak vraagt men het bij het bestellen al of je een ‘single’ of een ‘double’ wilt.

Het grote voordeel in Dubai is overigens dat er van de meeste sterke dranken een redelijk breed assortiment geschonken wordt. Als rum-drinker zit je daarom niet vast aan Bacardi of Havana Club, maar kun je meestel kiezen uit meerdere merken rum. In Burj Al Arab kun je bijvoorbeeld uit meer dan tien soorten rum kiezen, waaronder de exclusieve Havana Club Maximo (a raison van 600 euro per glas).

Vruchtensappen
In Dubai kun je enorm veel (verse) vruchtensappen drinken. Het assortiment is veel uitgebreider dan in de Nederlandse en Belgische horeca. Naast sinaasappelsap en appelsap drink je in Dubai bijvoorbeeld ook het sap van watermeloen, mango, ananas, groene appels, grapefruit, kiwi, banaan, aardbeien, peer, cranberries, granaatappel en avocado wordt veel gedronken in Dubai. Vaak worden verschillende sappen gemengd, al dan niet met toevoeging van bijvoorbeeld munt, basilicum of gember.

Ook groentes zoals wortelen, komkommers, tomaat, selderij en spinazie worden vaak toegevoegd aan sappenmixen.

Mocktails
In Dubai zul je het woord ‘mocktails’ veel op kaarten tegenkomen. Een mocktail is een cocktail waar geen alcoholisch dranken in verwerkt zitten. In de Cariben en Amerika wordt een mocktail ook vaak aangeduid als ‘virgin cocktail’. Bekende alcoholvrije cocktails zijn de Shirley Temple en de Virgin Colada (Pina Collada zonder rum).

In Dubai is men erg inventief in het verzinnen van mocktails. Wie geen alcohol wil of mag drinken en toch eens iets lekkers ‘anders’ wil drinken die moet zeker eens een mocktail uitproberen.

Lekkere mocktails zijn onder andere de Brasil Breeze (op basis van komkommer, basilicum, lemonade en een zuurmix), de E-san (watermeloen, limoen en aardbei) en de Rose Mocktail (op basis van rozenblaadjes). Bij veel mocktails maakt men gebruik van het gewichtverschil tussen de verschillende ingrediënten, waardoor er mooie laagjes in het glas ontstaan.

Supermarkten
In Dubai vind je verschillende supermarkten en zogenaamde hypermarkten verspreid door de stad. Een hypermarkt is een extra uitgebreide supermarkt waar je bijvoorbeeld ook artikelen zoals kleding, schoenen, elektronica, gereedschap en allerlei huishoudelijke artikelen kunt kopen.

Onder de levensmiddelen zitten veel geïmporteerde producten. Ook versproducten zoals fruit, groente, zuivel en kaas worden veelal uit andere landen ingevlogen. Wie in een supermarkt gaat winkelen die zal weinig producten missen. Natuurlijk zullen echt Nederlandse producten en merken niet zoveel in de schappen voorkomen, maar er zijn enorm veel producten die je niet hoeft te missen.

Onder toeristen en expats populaire supermarkten zijn de hypermarkten van Carrefour (in Deira City Centre, in de Mall of the Emirates en in Bur Dubai nabij het Heritage House), Waitrose in de Dubai Mall en de verschillende supermarkten van Spinneys, een lokale keten.

 

© Silver Media - deze site gebruikt cookies - e-mail: allesovervakanties@gmail.com